fbpx
»Networking« – zakaj je mreženje ključen dejavnik v tvojem kariernem razvoju

| Zaposlitvena pismenost

»Networking« oz. mreženje se definira kot navezovanje stikov in vzpostavljanje odnosov z ljudmi, ki nam lahko potencialno koristijo v našem kariernem razvoju in pri pridobitvi delovnega mesta. Vendar pa še vedno mnogi temu ne posvečajo zadosti pozornosti.


Ko iščemo zaposlitev, po navadi najprej preverimo ponudbe na Zavodu za zaposlovanje, nato iščemo po različnih portalih, se povežemo s kadrovsko agencijo ali iščemo ponudbe na različnih spletnih straneh. Po mreženju največkrat posežemo, ko z naštetimi načini ne uspemo najti ustrezne ponudbe za delovno mesto – takrat začnemo navezovati stike, povpraševati naše znance in sedanje sodelavce po možnih prostih delovnih mestih.

Pri delodajalcih pa je proces iskanja ustreznega kandidata po navadi ravno obraten. Ko se sprosti delovno mesto, delodajalci najprej iščejo potencialne kandidate preko poznanstev in že vzpostavljenih kontaktov. Začne se s tem, da delodajalec zaposlene vpraša po tem, ali poznajo koga, ki bi bil ustrezen. Objave prostega delovnega mesta na portalih in ZRSZ se delodajalci načeloma poslužijo čisto na koncu, ko ne najdejo nikogar primernega v internih bazah in preko poznanstev. Prav zaradi tega je tako pomembno, da navezujemo stike in se spoznavamo z ljudmi v naši sferi dela.

networking1

Torej, kje in kako pričnemo z mreženjem?

Kje?
- Tvoja sedanja služba – že tu začni s povezovanjem z ljudmi. Navezuj stike, začenjaj pogovore, ustvari si trajna poznanstva – nikoli ne veš kdo pozna nekoga, ki išče kandidata za delovno mesto, ki si ga ti tako močno želiš.
- Dogodki, namenjeni povezovanju in mreženju – to so organizirani dogodki, kjer se lahko v sproščeni atmosferi spoznavaš z ljudmi enakih in podobnih profesij. To so odlične priložnosti za navezovanje kontaktov, saj so vsi tam s tem namenom, da širijo svojo mrežo profesionalnih poznanstev.
- Izobraževanja, seminarji in delavnice – če le lahko, udeležuj se jih! Tu imaš možnost spoznati veliko novih ljudi in strokovnjakov s tvojega področja dela, s katerimi lahko navežeš kontakt.
- Klub alumnov – Po končanem študij ali tekom absolventa se vključi v svoj klub alumnov. Tu imaš možnost spremljati nabor prostih delovnih mest in priložnosti za poslovno sodelovanje ter se povezovati s strokovnjaki s svojega področja dela.
- Linkedin in podobna socialna omrežja – kot zagotovo že veš, Linkedin ni klasično socialno omrežje, temveč je namenjeno prav profesionalnemu in poslovnemu networking-u. Tu si ustvariš račun, ki predstavlja tvojo profesionalno identiteto, kar omogoči, da te lahko ljudje s tvojega področja dela ali morebitni delodajalci najdejo in navežejo stik.

networking2

Kako?
V socialnih interakcijah bodi pozoren na naslednje stvari:
- Hočeš ali nočeš, urejen videz je pomemben dejavnik, s katerim lahko bistveno vplivaš na svoj prvi vtis pri ljudeh. Ljudje smo vizualna bitja, zato izgled osebe na nas pusti vtis še predenj le-ta spregovori. Lahko si izjemno izkušen in ambiciozen, vendar to ne bo prišlo do izraza, če ne boš poskrbel, da si v urejenih oblačilih in počesan.
- Bodi pozoren na svojo telesno govorico – pokončna in odprta telesna drža odraža samozavest in privablja ljudi, da te opazijo in obgovorijo. Med interakcijami drži očesni kontakt in prijazen nasmešek.
- Samozavest! – Ja, o tem že ptički čivkajo na vejah. Samozavesten pristop v socialnih interakcijah pomeni ogromno, ljudje si vedno bolje zapomnijo ljudi, ki izžarevajo odločnost. To pa seveda ni vedno enostavno, povsem normalno je, da včasih podvomimo vase. Vendar, dobra stvar pri tem je, da ljudje ne znamo ločiti med resnično samozavestnimi ljudmi in tistimi, ki se pretvarjajo, tako da – fake it, until you make it!
- Kjer imaš možnost aktivno sodelovati, stori to. Sprašuj, izmenjuj in poskusi pustiti pozitiven vtis. Z aktivnim sodelovanjem se te ljudje hitreje zapomnijo in se s tabo lažje povežejo.
- Pripravi se vnaprej – se boš udeležil dogodka, kjer bodo potencialni delodajalci ali strokovnjaki, s katerimi se lahko povežeš? Pobrskaj po spletu in spoznaj njihovo delo ter s čim se ukvarjajo, saj boš tako lažje začel pogovor in postavil vprašanja, ki bodo osebo pritegnila v debato. Pripravi se tudi sam, saj nikoli ne veš, kdaj lahko dobiš kakšno vprašanje, ki te vrže s tira. Razdelaj si, kdo si in v kakšno smer se želiš premikati, kaj si želiš doseči in kje se vidiš v naslednjih 15 letih. To so tematike, ki se v profesionalnih sferah pogosto pojavijo in zato poskrbi, da te ne presenetijo.

Mreženje in povezovanje z ljudmi je v zadnjem letu zaradi korona virusa zagotovo omejeno, ni pa povsem nemogoče. Še vedno se lahko udeležuješ online izobraževanj, različnih seminarjev in delavnic, kjer aktivno sodeluješ in navezuješ kontakte. Tudi karantene in samoizolacije bo nekega dne konec, zato ne želiš povsem pasti ven iz tega področja. Pridobljena poznanstva pa ti bodo lahko prišla še kako prav, ko se bomo lahko spet združevali in sodelovali v živo.

networking3
Če ne prej, je sedaj zagotovo pravi čas, da si ustvariš in dodelaš tudi svoj račun na Linkedin-u. vzemi si čas in si uredi tudi druga socialna omrežja, ki jih imaš. V današnjih časih je nedvomno, da te bodo ljudje preverili na socialnih omrežjih, saj le ta mnogo povedo o tebi. Presodi, kaj želiš, da bodoči kolegi, sodelavci in delodajalci vidijo na tvoji Facebook ali Instagram strani – tista ne povsem trezna fotografija iz poletnega izleta s prijatelji ni najbolj primerna, da je vidna prav sem. Zato le počisti stare slike, stanja in druge objave ter razmisli ali želiš svoje profile odprte in vidne ali zaklenjene in bolj zasebne. Mreženje, na spletu ali v živo, je eden ključnih dejavnikov, ki te lahko podprejo v tvojem kariernem razvoju, zato ga le ne spreglej. Ne boj se navezati stik in pustiti vtis, saj te lahko to na koncu pripelje do tvojega sanjskega delovnega mesta.

Tina Zoran

Viri: 
https://www.pexels.com/photo/two-women-sitting-in-chairs-using-laptop-computers-2566573/
https://www.pexels.com/photo/photo-of-two-people-using-their-gadgets-4065137/
https://www.pexels.com/photo/man-in-gray-suit-jacket-standing-beside-woman-in-black-leather-jacket-7414275/


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00