fbpx
Ali bo stranka plačala ''toliko'' za mojo storitev?

| Nefiks karierne rešitve

Ste se pred kratkim lotili podjetništva? Če je vaš odgovor DA verjetno veste, da je ena izmed najpomembnejših podjetniških odločitev določanje prodajne cene. Za tiste, ki ste še v fazi načrtovanja vam v nadaljevanju predstavljamo, kako lahko določite prodajno ceno storitve na podlagi stroškov in materiala.

 

Ta način določanja prodajnih cen na podlagi stroškov in materiala je najbolj razširjen pri določanju prodajnih cen opravljenih storitev. Vi ali vaše podjetje si pri tem določi dva dodatka:

1️⃣ Dodatek za stroške dela na posameznem naročilu
Dodatek za stroške dela vsebuje stroške plač neposrednega dela in drugih stroškov vseh zaposlenih, del posrednih stroškov podjetja (amortizacija, obratovalni stroški, stroški zunanjih storitev) ter načrtovani dobiček na zaračunano uro. Vse skupaj nato delite z načrtovanimi neposrednimi delovnimi urami v obdobju.

2️⃣ Dodatek za stroške materiala
Dodatek za stroške materiala pa temelji na dejansko zaračunanih stroških materiala pri določenem naročilu in posrednih stroških, ki nastajajo zaradi ravnanja z materialom (naročanje, prejem, skladiščenje materiala) in dodatno želeno maržo na sam material.


strankastoritev

Pri vsakem posameznem naročilu nato izračunate prodajno ceno glede na porabljene ure neposrednega dela in glede na potreben material pri opravljanju storitve. Ta način postavljanja prodajnih cen uporabljajo različna storitvena podjetja, kot so računovodski servisi, odvetniške storitve, storitve projektiranja in inženiringa, svetovalna podjetja, gradbena podjetja, servisna in tiskarska podjetja. Če torej razmišljate o ustanovitvi podjetja v storitveni smeri je pametno, da razmislite o tovrstnem načinu določanja prodajne cene.

V naših naslednjih objavah si lahko preberete, kako lahko določimo ciljne stroške v primeru, ko vam trg določa prodajno ceno. Spremljajte kanale Zavoda Nefiks še naprej, saj nudimo veliko uporabnih delavnic in napotkov za vse tiste, ki se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Viri:
- Slika: https://unsplash.com/photos/5fNmWej4tAA
- https://www.podjetniski-portal.si/uploads/gradiva/spot/poglavje_4_dolocanje_cene.pdf

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00