fbpx
Pripravništvo in Covid-19

| Nefiks karierne rešitve

Zaključuješ študij in meniš, da je mednarodna izkušnja v obliki pripravništva naslednji korak na tvoji poti do službe? Pripravništvo je nedvomno ena izmed najpomembnejših izkušenj, ki obogatijo tvoj življenjepis in seznam osvojenih znanj. Četudi nisi prepričan_a, za katero podjetje si želiš delati, je dovolj, da si odločen_a, katera je tista panoga, ki ti je najbolj pri srcu.

Pandemija Covid-19 je svet pripravnikov in pripravnic postavila na glavo. Pred februarjem 2020 si na opravljanje pripravništva lahko odletel_a praktično kamorkoli, kar pa se je žal že po prvem »lockdownu« prelevilo v divje sanje. Številni delodajalci zelo cenijo mednarodne izkušnje, saj je globalizacija s seboj prinesla veliko mednarodnega in medkulturnega sodelovanja.

Torej, kako in kje najti pripravništvo, ki bo zadostovalo tvojim željam in katerega boš lahko opravljala pandemiji navkljub? Odgovor tiči v delu od doma, torej v iskanju pripravništva na daljavo. Četudi verjamemo, da je predlagano daleč od idealnega, boš s takšno potezo poudaril_a svojo prilagodljivost vsakršni situaciji. Prihodnost dela je pereče vprašanje, a vsekakor ne moremo zanikati, da je pandemija pospešila digitalizacijo družbe in pojem »home office« postavila v naš vsakdanjik.

Poglej si, kje lahko pričneš z iskanjem svoje virtualne mednarodne pripravniške izkušnje.

 • Erasmus Intern
  ErasmusIntern.org je platforma, kjer lahko izbiraš med različnimi mednarodnimi pripravništvi. Je projekt organizacije ESN (Erasmus Student Network), ki med drugim objavlja tudi priložnosti pripravništev na daljavo.
 • CheggInternships
  Portal CheggInternships ponuja veliko izbiro pripravništev na daljavo, za več podrobnosti o svoji izbiri se boš na portal moral_a prijaviti.
 • Indeed
  Indeed predstavlja eno največjih in najbolj obiskanih spletnih strani za iskanje mednarodnih priložnosti. Na portalu boš našel_a razpise za virtualna pripravništva iz celega sveta.
 • UNV (United Nations Volunteers programme)
  Četudi ne gre za konvencionalno pripravništvo, je UNV odlična virtualna priložnost. Gre za prostovoljstvo v okviru Združenih narodov, prostovoljstvo pa lahko opravljaš na veliko različnih področjih. Na portalu je dnevno objavljenih veliko novih priložnosti, ki jih moraš budno spremljati, saj je zanimanje zanje zelo veliko.
 • Spontana prijava
  Nenazadnje bi te radi ponovno opogumili, da začneš s pošiljanjem spontanih prijav delodajalcem in jih povprašaš, ali v njihovem podjetju obstaja možnost opravljanja virtualnega pripravništva. Če bo odgovor nikalen, ni še nič izgubljeno, saj si stopil_a v stik z morebitnim bodočim delodajalcem, ki si bo tvoj dober vtis nedvomno zapomnil.

pripravništvocovid

Ker so virtualna pripravništva relativna novost, ti priporočamo, da se pri delodajalcu pozanimaš sledeče:

- Kako bo potekalo usposabljanje in ali te bo skozi pripravništvo usmerjal_a mentor_ica ?
- Ali dobiš priporočilno pismo, četudi te delodajalec ne bo osebno spoznal?
- Če boš prejemal_a plačilo: kako je z dvojno obdavčitvijo?
- V katerem časovnem pasu je podan čas sestankov?


Če si še vedno vpisan_a na univerzo, ti pa priporočamo, da se pri koordinatorju_ici pozanimaš, ali si upravičen_a do Erasmus+ štipendije za pripravništva, tudi če mobilnosti dejansko ne izvedeš.

Opravljanje pripravništva na daljavo ti lahko odpre vrata v virtualni svet in ponudi fleksibilno kariero. Trenutno si verjetno nihče ne želi dodatnih ur strmenja v ekrane, vendar pomisli na možnost dela od doma v post-pandemičnem svetu. E-pošto boš v Bruselj lahko pošiljal_a s sončne Kostarike, iz pustolovske Avstralije ali mističnega Peruja. Zveni precej mamljivo, kajneda? Za dodatne informacije nam piši, z veseljem ti bomo pomagali pri iskanju prave priložnosti in pisanju prijave, v prihajajočem tednu pa zate pripravili nekaj nasvetov, kako uspešno opraviti virtualni razgovor. Če te zanima več glede pisanja motivacijskega pisma in življenjepisa, si preberi prispevka na povezavah. Izkoristi trenutni čas, prežet z negotovostjo in zaprtjem meja ter države, in začni z iskanjem prave virtualne priložnosti še danes!

Katarina Jarc

Viri:
https://www.globalexperiences.com/blog/interning-abroad-during-pandemic
https://internsinasia.com/blog/preparing-for-an-internship,-post-pandemic-
https://www.topuniversities.com/student-info/careers-advice/everything-students-need-know-about-virtual-internships
https://www.cntraveler.com/story/the-pandemic-is-shifting-how-students-study-abroad
https://theconversation.com/how-to-score-an-internship-during-the-covid-19-pandemic-136697
https://sl.careerlu.com/57496-virtual-internships-are-growing-in-a-wide-range-of-fields-1986578-12

Slika: https://unsplash.com/photos/eGjHhmC_3ww

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00