fbpx
Pripravništva v evropskih institucijah: kaj pričakovati na razgovoru?

| Nefiks karierne rešitve

Evropska unija mladim strokovnjakom in strokovnjakinjam nudi veliko pripravništev, ki služijo kot odskočne deske za uspešno mednarodno kariero. Najprestižnejša in najbolj poznana so pripravništva v Svetu Evropske unije, v Evropski komisiji (Blue Book Traineeship) in v Evropskem parlamentu (Schuman Traineeship).

O slednjem si lahko več prebereš TUKAJ, če te pa zanima več o pripravništvih v Evropski komisiji ter Svetu EU, nadaljuj z branjem! Pogovarjali smo se namreč z mladimi, ki so v letošnjem koledarskem letu opravili razgovor za pripravništvo v Svetu EU ter v Evropski komisiji in nam zaupali vprašanja, na katera so morali odgovoriti.

Svet EU
Svet Evropske unije je skupaj z Evropskim parlamentom glavno zakonodajno telo Evropske unije. Svetu EU predseduje ena država članica po načelu šestmesečne rotacije, julija 2021 bo štafetno palico predsedovanja iz rok Portugalske prevzela Slovenija. Na pripravništvo v generalni sekretariat Sveta Evropske unije se lahko prijaviš dvakrat letno, več o pripravništvu samem si preberi TUKAJ. Razpisanih mest ni veliko, zainteresiranih mladih iz vseh evropskih držav pa nekoliko več, zelo pomembno je, da na razgovoru blestiš in si z dobrimi odgovori zagotoviš zasluženih pet mesecev v osrčju Evropske unije.

Kako torej poteka razgovor za pripravniško mesto v Svetu EU?

Razgovor kandidatke, s katero smo bili v stiku, je potekal preko platforme Zoom in trajal približno 45 minut. Vodja enote se je najprej predstavil in natanko opisal delo enote Media and Monitoring Research Unit. Nato so sledila vprašanja: od lahkih do precej težkih vprašanj, na katera se je bilo potrebno dobro pripraviti. Kandidatka je morala odgovoriti na sledeča vprašanja:

  • Predstavi se
    Opozorili bi te radi na dejstvo, da boš to najverjetneje moral_a storiti v enem izmed jezikov, ki si jih navedla na prijavnico, velikokrat to ni angleščina.
  • Opiši svoje delovne izkušnje in povej, kako se navezujejo na delo v naši enoti.
  • Predstavi nekaj težkih izzivov, na katere si naletel_a v prejšnji službi/pripravništvu, kako si jih uspešno rešil_a in kaj si se s tem naučil_a?
  • Kako bi lahko s svojim znanjem in izkušnjami pripomogel_la k delu naše enote?
  • Opiši projekt, ki si ga realiziral_a in si nanj ponosen_na.
  • Kakšna je razlika med Svetom EU in Evropskim svetom?
  • Ali meniš, da ima EU preveč institucij?
  • Vprašanja v jezikih, ki si jih napisal_a na prijavnico (v našem primeru je to bilo v španščini in francoščini):
  • Kateri mediji so najpomembnejši v Franciji/Španiji?
    Kandidatka je odgovorila najprej v španščini in nato še v francoščini.
  • Vprašanja, specifična za Media and Monitoring Research Unit:
  • Katere medije spremljaš?
  • Kateri mediji so po tvojem mnenju najpomembnejši za spremljanje dogajanja v Evropi in po svetu?
  • Kaj nam lahko poveš o medijih v državi, kjer si odraščal_a?
  • Kateri so najpomembnejši dogodki v medijih v zadnjem tednu?
  • Ali imaš kakšna vprašanja za nas?

Zelo pomembno je, da imaš pripravljena vprašanja, saj evropske institucije zelo cenijo proaktivnost pri kandidatih.

pripravnistvo eu institucije razgovor

Evropska komisija
Komisija predstavlja izvršno vejo oblasti v EU in zaposluje približno 32 000 ljudi. Dvakrat letno komisija razpiše t.i. Bluebook Traineeships, ki približno 950 kandidatom omogočajo petmesečno pripravništvo na različnih področjih. Podobno kot s pripravništvi pri Svetu EU so tudi pripravništva v komisiji zelo kompetitivna, zatorej upamo, da ti bodo vprašanja, ki smo jih zbrali s pomočjo mladih intervjuvancev, v pomoč. Velja poudariti, da razgovori s komisijo načeloma niso zahtevni, vendar se od kandidata pričakuje pripravljenost in poznavanje enote, ki ga je kontaktirala. Najbolj selektiven del je namreč »predizbor« kandidatov, saj le majhnemu procentu prijavljenih uspe priti do razgovora.

Kaj torej lahko pričakuješ na razgovoru za pripravništvo v komisiji?

Razgovor je načeloma precej kratek, traja namreč nekje do 20 minut, poteka pa v obliki telefonskega klica. Iz Bruslja te bodo poklicali na telefonsko številko, ki si jo vnesel_la na prijavnico, zato je pomembno, da se prepričaš, da se pri vnašanju nisi zatipkal_a. Kandidatka, s katero smo bili v kontaktu, je bila kontaktirana s strani Generalnega direktorata za izobraževanje, mladino, šport in kulturo (DG EAC), vodja enote je postavila sledeča vprašanja:

  • Predstavi se
    Predstavitev je potekala v angleščini, pomembno je, da poudariš izkušnje in znanja, ki jih v prijavnico nisi vnesel_la.
  • Opis dela enote
    Vodja enote je natanko opisala Digital Education Plan (2021-2027) ter kandidatko vprašala, ali je s tem dokumentom seznanjena.
  • Kako boste s svojim znanjem pripomogli k delu enote?
  • Kakšne so po vašem mnenju najpomembnejše izkušnje, zaradi katerih menite, da ste najboljša kandidatka za pripravništvo v direktoratu?
  • Kaj za vas pomeni »Digital Education«?
  • Kakšni so plusi in minusi poučevanja na daljavo?
  • Kaj bi »Digital Education Plan« moral vsebovati z andragoškega in s pedagoškega vidika?
  • Kako bi sestavili direktivo, ki bi učiteljem in učencem pomagala pri identifikaciji lažnih novic in dezinformacij v virtualnem okolju?
  • Ali imate še kakšna vprašanja glede dela enote?
    Kot že omenjeno zgoraj, je zelo pomembno, da si vnaprej pripraviš nekaj vprašanj, ki jih boš postavil_a, saj s tem izkažeš proaktivnost in zanimanje.

Radi bi te še opozorili, da moraš biti pri izpolnjevanju prijavnice konsistenten_na z izbiro, saj boš imel_a tako najboljše možnosti, da ti bodo ponudili pripravništvo na področju, ki te najbolj zanima. Če te torej zanima področje izobraževanja, kulture in športa, na prijavnico vključi direktorat DG EAC in izvajalsko agencijo EACEA, saj s tem poudariš tudi poznavanje notranje organizacije evropske komisije.

Če imaš še kakšna vprašanja glede postopka prijave, nas kar kontaktiraj in z veseljem te bomo povezali z našimi sodelavci, ki imajo neposredne izkušnje z izpolnjevanjem prijavnice ter razgovorom samim, tako za Svet EU kot tudi Evropsko komisijo. Želimo ti vso srečo s prijavo in morebitno selitvijo v Bruselj!

Katarina Jarc

Vir: https://ec.europa.eu/stages/home_en

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00