fbpx
Kako navdušiti naše prostovoljce po poletnem počitku?

| Akademija prostovoljstva

Poletje se je prekucnilo v zaključni del in čas bo, da začnemo razmišljati tudi o prostovoljcih v naših organizacijah. Kako jih navdušiti po poletnem premoru, kako ponovno stopiti v normalno delo? Ob vseh uradnih in birokratskih zadevah predlagamo da kakšne elemente resnih vsebin spremenite v igro.

IGRO? Zakaj?

Zadnja leta je vse bolj popularen termin igrifikacija. Pomeni način razmišljanja iz uporabe konteksta iger, ki ga/jih vpelješ v življenje (študij, delo,…). Je novejši koncept motiviranja ljudi za delo skozi igro, ki je v praksi v uporabi že od tvoje mladosti. Saj se spomnimo kakšnih maminih navodil za opravljanje hišnih opravil ˝Ko opraviš tedensko nalogo, se gremo kopat.˝? ;)

V igrifikaciji se uporabljajo elementi namiznih družabnih iger ali računalniških iger, ki jih implementiramo v vsakdanje življenje. Kako to naredimo? Z iskanjem zakladov, z zbiranjem točk, značk, osvajanjem izzivov ali misij skozi igro napredujemo v ˝levelih˝… Lahko jo uporabimo pri osebnem napredku, za spominsko izboljšanje (npr. učenje jezikov), za motivacijo in izobraževanje (študijsko ali službeno),…

Da pa ne bomo ostali zgolj pri teoriji, spodaj najdete nekaj konkretnih idej in nasvetov, kako motivirate prostovoljce za boljšo produktivnost:
 • Z udeleženci se družite tudi izven ˝resnih˝ srečanj/tem
  Vsi cenimo ljudi, s katerimi se lahko pogovarjamo, tudi ko je govora o nogometu ali olimpijskih igrah. Pred ali po srečanju spregovori s prostovoljci o tem, kako se imajo, kaj je novega v njihovem življenju, kako je praznoval zmago svojega najljubšega tekmovalca na zadnji tekmi,…
 • Skupaj z udeleženci se igrajte tudi vi 
  Ko pripravite vsebino srečanja skozi igro, pomislite, kako boste v igri vključeni tudi vi. Res je nekoliko težje, če ste kot organizator srečanja sami, vendar pomislite na vse elemente, kjer bi lahko bili vključeni še kako drugače kot pa samo kot ˝nadzornik˝ igre. V kolikor to ne gre, pomislite, katero namizno družabno igro bi lahko prilagodili svoji vsebini in bi dosegla podoben učinek.
 • Pripravite nagradno igro vaše organizacije, kjer bodo lahko sodelovali
  Ali ste pravkar dobili nov promocijski material vaše organizacije, ki ga prostovoljci še niso prejeli? Pripravite nagradno igro na družbenih omrežjih in prostovoljce povabite k sodelovanju.
 • Za prostovoljce pripravi team building
  Pripravi aktivnost, s katero se bo vaša skupina povezala v bolj močno strukturo – tim. Obstaja kar nekaj podjetij, ki za organizirajo team buildinge, vendar z malo načrtovanja in iskanjem idej lahko pripraviš dober team building za svojo ekipo. Ste bolj športni – pojdite do kakšne reke in za izziv zgradite splave, s katerimi tekmujete po reki. Vaši prostovoljci radi kuhajo – pripravite kuharski dvoboj v stilu Masterchef-ov. Radi hodite v gore – tudi tam se da lepo izkoristiti čas. Pripravite veliko igro, kjer bodo vsi udeleženci skozi različne miselne izzive in naloge opravili s točkami, ki te popeljejo na cilj.
 • Napiši jim tedenske ali mesečne spodbude
  Napiši pismo za vsakega prostovoljca in pošlji na domači naslov. Lahko pa ob pripravljenem letnem načrtu vašega dela poskrbiš še za vsebinsko spodbudo, ki jo boš pošiljal/a po SMS-ih vsakemu udeležencu posebej.

Kakšna motivacija pa je všeč vašim prostovoljcem?

ap prostovoljci motivacija

AP MJU navedba financerja


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00