fbpx
Izjava Kolegic ob 25. novembru, mednarodnemu dnevu proti nasilju nad ženskami

| Kolegice

25. november obeležuje mednarodni dan nasilja nad ženskami. Letos se nam ta zdi še posebej pomemben, saj epidemija še vedno traja, kar pa negativno vpliva tudi na nasilje nad ženskami in na količino le-tega.

Skozi pandemijo se je povečalo nasilje nad ženskami in otroci. Kar ena izmed treh žensk, starih 15 let ali več je bila priča fizičnemu ali spolnemu nasilju v razmerju ali zunaj njega ali pa oboje. Poleg tega pa se je, glede na podatke slovenske policije, zmanjšalo število prijav nasilja v intimno partnerskem razmerju - v času pandemije je bilo to najnižje v zadnjih desetih letih. Najbolj verjeten razlog za to je, da so žrtve v času epidemije in ukrepov za preprečevanje pod nadzorom povzročitelja nasilja, lahko so od povzročitelja nasilja ekonomsko odvisne, obenem pa jih je strah negotove prihodnosti. Strah in negotovost pa le povečujeta stres obeh udeleženih.

Pa ne samo to - podatki kažejo, da je večina žensk zaradi epidemije v svojem življenju prepoznala negativne spremembe. Te se kažejo predvsem v večanju neenakosti spolov na poklicnem področju - prav ženske so tiste, ki so v času epidemije pričele opravljati več gospodinjskih opravil. Ženske so tiste, ki se v veliki meri ukvarjajo s šolanjem otrok in zaradi bolezni otrok ostajajo doma - tako se pojavlja tudi večja odsotnost žensk z dela. Ker je več žensk tudi nižje plačanih ali v sektorjih, ki so najbolj trpeli med epidemijo, je tudi več žensk kot moških izgubilo delo. Slovenija je bila v letu 2021 edina država znotraj Evropske unije, katere Indeks enakosti spolov se je spustil na nižjo raven.

Prav zagotavljanje enakosti med spoloma je glavni cilj projekta Kolegice. Z našimi delavnicami, projekti in srečanji poskušamo opogumiti mlade ženske, naj delujejo na področju, ki jih zanima, tudi če to ni tradicionalno žensko. Tudi skozi čas epidemije se trudimo z izobraževanjem mlajših generacij in upamo, da bo v prihodnosti neenakosti spolov na delovnih mestih vedno manj.

2021 25 november mednarodni dan proti nasilju nad ženskami

Viri: 
https://www.policija.si/images/stories/Publikacije/RKK/PDF/2021/01/RKK2021-01_KatjaFilipcic_IntimnopartnerskoNasiljeVCasuCovid-19.pdf
https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=129148
https://www2.deloitte.com/si/sl/pages/press/articles/pandemija-in-vloga-zensk.html
https://www.unwomen.org/sites/default/files/2021-11/UNiTE-campaign-2021-concept-note-en.pdf

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00