fbpx
Davčne olajšave za zaposlovanje mladih

| Zaposlovanje

Konec oktobra 2021 je bila sprejeta sprememba ZDDPO (zakon o davkih od dohodkov pravnih oseb), ki z 1.1. 2022 dodaja dve novi davčni olajšavi za zaposlovanje mladih. Mladim priporočamo, da se na to, če seveda spadajo v ciljno skupino, sklicujejo v svojih ponudbah za zaposlitev. Vključijo lahko stavek: Glede na to, da izpolnjujem pogoje po ZDDPO, lahko zame uveljavljate davčno olajšavo do 45% (55 %) moje plače.

Delodajalci bodo lahko koristili olajšavo v višini 45 % plače zaposlenega oz. največ do višine davčne osnove, če gre za osebo:

  • mlajšo od 29 let (prej 26 let) ali
  • starejšo od 55 let ali
  • v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje iskalcev zaposlitve.

Delodajalec je upravičen do olajšave zgolj v primeru, da oseba v obdobju zadnjih 24 mesecev ni bila zaposlena pri zavezancu ali povezani osebi.

Dodatno se uvaja olajšava v višini 55 % plače osebe, če:

  • gre za osebo, ki je mlajša od 25 let in
  • je to njena prva zaposlitev.

Olajšava za zaposlovanje mlajših od 29 let in starejših od 55 let se izključuje z olajšavo za zaposlovanje oseb v poklicu, za katerega na trgu dela ni iskalcev zaposlitve. Olajšava za osebe mlajše od 25 let se izključuje z olajšavami za zaposlovanje mlajših od 29 let in starejših od 55 let in za zaposlovanje oseb v poklicu, za katerega na trgu dela ni iskalcev zaposlitve. Vse navedene olajšave se tudi izključujejo z olajšavo za zaposlovanje invalidov.

Vir: https://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=12209


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00