fbpx
[Izjava ob 1. maju] Dekleta prihodnosti

| Kolegice

Dejstvo, ki ga marsikdo niti ne verjame je, da so mlade ženske na trgu dela še vedno v bistveno slabšem položaju od ostalih družbenih skupin. Kasneje od svojih moških kolegov napredujejo, dobijo zaposlitev za nedoločen čas ali se izvijejo iz primeža prekarnosti. Dekletom sedanjosti torej ostaja le to, da čim bolje razvijejo kompetence prihodnosti. Predvsem na področjih, ki jih sicer tradicionalno ne zasedajo - v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki (STEM), četudi to ni njihova osnovna izobrazba.

Dejstvo pa je, da so ravno področja STEM, predvsem pa kompetence tiste, ki na trgu dela omogočajo večjo širino, napredovanje in višjo finančno stabilnost. Za to, da bo vsem delavcem, vključno z mladimi ženskami vrnjeno dostojanstvo, bomo morali dozoreti in ustrezne mehanizme spremeniti kot družba. A mlade ženske iz projekta Kolegice Zavoda Nefiks drugim mladim kolegicam sporočajo - ne bojte se izstopiti iz cone udobja, poklici prihodnosti od vas pričakujejo preplet kompetenc z vseh področij: družboslovja, naravoslovja in tehnike. Priložnosti za povezovanje se odpirajo skozi obštudijske dejavnosti, študentsko delo in projekte nevladnih organizacij, kakršen je Kolegice.

Po končanem družboslovnem študiju sem se zaposlila v IT podjetju. Veliko je bilo govora tudi o tehničnih zadevah, različnih programih in tehnikah. Kar nekaj teh sem poznala zaradi moje vključenosti v delavnice Kolegic. Seveda sem se morala še dodatno učiti, vendar so mi delavnice postavile odlično bazo za pridobivanje novega znanja s tega področja.” Tina, 26 let

V duhu praznika dela so se tako Kolegice odločile, da raziščejo, kako mladi zaznavajo to področje in kako atraktivno se jim zdi, tudi če ni povezano z njihovim področjem študija. Med njimi so opravile anketo (povezava: http://www.talentiran.si/index.php?option=com_content&view=article&id=3300&catid=72&Itemid=630) in kar 69,2% vprašanih je odgovorilo, da bi sprejeli zaposlitev na področju STEM, kljub temu, da so študirali na drugi smeri - to pomeni, da več kot dve tretjini mladih to področje zaznava kot atraktivno in zanimivo za njihovo prihodnjo karierno pot.

Dekleta se zavedajo, da je to, da same za svojo zaposljivost še v času izobraževanja storijo vse, kar je mogoče, samo eden od dejavnikov. Želijo si, da bi družba storila več za to, da bi svoje potenciale lahko realizirale v domačem okolju in tako pripomogle k boljši prihodnosti za vse.

Za več informacij se lahko obrnete na Saro Pavlović Miljašević, vodjo projekta Kolegice (sara.pavlovic@nefiks.si) ali Alenko Blazinšek Domenis, direktorico (alenka@nefiks.si).

 

Na Zavodu Nefiks skozi projekt Kolegice mladim ženskam pomagajo graditi mostove med njihovo osnovno izobrazbo in področji STEM, ki jih dekleta tradicionalno redkeje izbirajo, ko vstopajo v izobraževanje. Projekt poteka v okviru Zavoda Nefiks, njegovo delovanje pa sofinancirata Urad RS za mladino in Urad za mladino – MOL.

 

Viri
- Raziskava Kolegic: http://www.talentiran.si/index.php?option=com_content&view=article&id=3300&catid=72&Itemid=630
- European Institute for Gender Equality, https://eige.europa.eu/topics/health/covid-19-and-gender-equality

kolegice 2020 financerji


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00