fbpx
Po izkušnjo v tujino

| Po izkušnjo v Sevillo

Sem Nataša, študentka španščine in nemščine Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ker uživam v potovanjih in me tujina vedno mika, sem se letošnjo študijsko leto 2022/2023 odpravila na študijsko izmenjavo v Španijo, natančneje v Sevillo, prestolnico Andaluzije. Z vami bom podelila nekaj lastnih razmišljanj in nasvetov o prvih korakih selitve v tujino, samem življenju v tuji državi, prednosti in slabosti in veliko drugega, povezanega z tujino.

Veliko je razlogov, zaradi katerih je vredno poskusiti študij, prakso ali prostovoljstvo v tujini. Tukaj vas čaka seznam enih izmed (meni osebno) najpomembnejših.

  1. Postanemo resnično samostojni. Če se nam zdi, da smo bili samostojni že doma, se to v tujini spremeni. V tujini smo postavljeni v situacije, kjer se moramo znajti – saj nam drugega ne preostane. To se morda sliši zastrašujoče, a je v resnici zelo vredno, saj s tem gradimo svojo samozavest in pridobivamo znanja na primer o tem, kako sam urediti dokumentacijo, najti stanovanje brez da nas ogoljufajo, se dogovarjati v uradnih ustanovah v tujem jeziku, si urediti vse vrste javnih prevozov in se postaviti zase.
  2. Bolj se zavedamo lastne identitete in iz kod prihajamo. Predvsem za Slovence, ki smo majhen narod, je to zelo pomembno. Ko se nahajamo v okolju, kjer smo edini ali eni izmed redkih Slovencev, bolj začutimo, iz kod smo in kam pripadamo. V Španiji, kjer se trenutno nahajam, na primer vedno znova razlagam ljudem, ki jim je Slovenija neznana, o naši naravi,izobilju vode in se zavem, da ni povsod na svetu tako.
  3. Postanemo strpnejši. Ko se preselimo v tuje okolje, smo velikokrat (predvsem v večjih mestih), stalno obkroženi z ljudmi iz različnih držav in kultur, s katerimi seveda tudi spletamo prijateljstva in poznanstva. S tem zmanjšujemo negativne predsodke o drugih kulturah in povečujemo svojo strpnost do le-teh. Poleg tega se priučimo tudi drugih navad, saj je potrebno spoštovati kulturo, v katero smo v tuji državi vključeni.
  4. Naučimo se novih tujih jezikov. Ne le na tečajih, tudi v vsak dan imamo možnost, da se naučimo novega jezika.

unsplash tujina studij 2

Seveda obstaja še ogromno drugih razlogov, zakaj je super, da se mladi odpravimo po izkušnjo v tujino. To so širjenje obzorij, ustvarjanje spominov, ki trajajo do konca življenja, mreženje in spoznavanje novih prijateljev iz vseh mogočih držav sveta z različnimi kulturnimi ozadji, raziskovanje drugačnih pokrajin, narave, mest in okušanja nove hrane.

Nataša Grešak


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00