fbpx
  • Zavod Nefiks
  • Aktualno
  • Spremljanje mladostnic v mladinskih centrih v Ljubljani preko pozitivnega razvoja mladih
Spremljanje mladostnic v mladinskih centrih v Ljubljani preko pozitivnega razvoja mladih

| Aktualno

Predavanje, na katerem so bili predstavljeni rezultati doktorske naloge dr. Barbare Poredoš, je potekalo v torek, 12. septembra, v Mladinskem centru Vič v Ljubljani.

V doktorski nalogi se je avtorica ukvarjala s spremljanjem mladostnic v mreži ljubljanskih mladinskih centrov preko intervjujev z dekleti, mladinskimi delavci in oblikovalci mladinskih politik.

Predavanje je izvedla dr. Barbara Poredoš, ki je svoje znanje in izkušnje delovanja med otroki in mladimi pridobivala v različnih vlogah ter vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Delovala je na Gimnaziji Želimlje, kot vzgojiteljica v Vrtcu Lavra v Murski Soboti, vodja, pedagoginja in mladinska delavka v Marijinem domu na Bledu ter v Študentskem domu Alojzije Domajnko v Ljubljani. Sodelovala je tudi na različnih vzgojno-izobraževalnih ter duhovnih programih za otroke, mlade, odrasle in družine. Dr. Barbara Poredoš se najbolj posveča mladostnikom in mladostnicam, kar dokazuje tudi njeno doktorsko delo, ki ga oblikovala tudi v knjigo z naslovom "Dovolj je, da ste mladi", ki je ravnokar izšla pri založbi Salve.

2023 Spremljanje mladostnic dr Poredos600px

Cilj predavanja je bil predstaviti doktorsko raziskavo in osvetliti teorijo pozitivnega razvoja mladih, ki se v Sloveniji še razvija in prispeva k celostnemu razvoju vsakega mladega človeka. Celostni razvoj mladih gradi mladega v vseh razsežnostih in mlademu pomaga k oblikovanju pozitivne identitete. Mladinski delavci smo predavanju z zanimanjem prisluhnili, saj vemo, da lahko mlade podpremo v mladinskih centrih, kjer se z njimi srečujemo. Mladi, še posebej dekleta, so tudi posamezniki, s katerimi se srečujemo, zato je potrebno upoštevati njihove potrebe in biti do njih spoštljiv. Mladinski centri omogočajo mladim prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa, opravljanje prostovoljstva in pridobivanje delovnih izkušenj. Mladinski delavci pa smo za mlade pogosto tudi naravni mentorji, zato je bila predstavitev 5-Cjev, kazalnikov pozitivnega razvoja za nas še posebej zanimiva. Model 5-C (ang. Competence, confidence, connection, caring/compassion, character oz. kompetentnost, samozavest, povezanost, skrb, karakter) se osredotoča na kazalnike pozitivnega razvoja mladih in vodi do šestega C-ja, ki je contribution-prispevek.

Moram reči, da smo se ob slišanem mladinski delavci kar zamislili in ostali brez besed. Zavedamo se, da nas čaka veliko izzivov, a prepričani smo, da bomo dosegli največ, če bomo v mlade verjeli in jih vključili v del rešitve ne problema.

2023 Spremljanje mladostnic 2 600px

 

Nives Felić, Mladinska delavka v MC Vič


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00