fbpx
[Prejeli smo] POLETNA ŠOLA ZA DIJAKE

| Prejeli smo

VESOLJSKA ZNANOST IN TEHNOLOGIJA: IZZIVI V VESOLJU IN NA ZEMLJI

Kje: NORDIJSKI CENTER PLANICA
Kdaj: 31. 8. 2024
Trajanje: 8.00 – 16.00, organiziran avtobusni prevoz Ljubljana – Planica – Ljubljana

Obisk in predstavitev Nordijskega centra in spoznavanje novih priložnosti za študij in delo na področju hitro razvijajoče se vesoljske znanosti in tehnologije.

Program:

  • Predstavitev Nordijskega centra Planica
  • SpaceMed/Vesoljska medicina
  • SpaceDent/Vesoljska stomatologija
  • ESERO Slovenija in priložnosti za dijake
PRIJAVE bomo sprejemali od 10. do 21. junija na povezavi POPR, potrditev prijave bomo izpeljali od 12. do 23. avgusta 2024 preko vaše mail povezave.
Ker je število mest omejeno z omejenim številom mest v avtobusu, bo štela hitrost prijave!

Podrobnosti programa:
  • Vesoljska medicina, SpaceMed; posledice, ki jih prinaša bivanje ljudi v izven zemeljskih okoljih, izzivi, s katerimi se sooča in jih rešuje (tudi) medicinska znanost bodo predstavili prof. dr. Igor Mekjavič, Katedra za avtomatiko, robotiko in biokibernetiko, IJŠ, prof. dr. Polona Jaki Mekjavič, Očesna klinika, UKC in UL MF in prof. dr. Maja Rus Makovec, Psihiatrična klinika, UKC in UL MF.
Predstavljen bo tudi nov, interdisciplinarni in mednarodni magistrski študijski program, SpaceMed, edini študijski program na področju vesoljske medicine, ki se bo v zimskem semestru 2024/25 odvijal prav pri nas, na različnih lokacijah: Planica, Bovec…
  • Projekt SpaceDent, bo predstavili absolvent Dentalne medicine, UL MF, Tine Šefic, kjer so študentje dentalne medicine, strojništva in elektrotehnike Univerze v Ljubljani, v vlogi vesoljskih zobozdravnikov, opravili pionirsko raziskavo za pripravo zobozdravstva za dolgotrajne misije na Luno in Mars. Projekt, ki se je izvedel pod okriljem ESA Academy Experiments programa Evropske vesoljske agencije, UL Medicinske fakultete in UL Fakultete za strojništvo, je študentom, preko treh paraboličnih letov nad Atlantskim oceanom, omogočil izvajanje zobozdravstvenih posegov v simulirani breztežnosti.

  • ESERO Slovenija - Evropska pisarna za izobraževanje z vesoljem v Sloveniji - predstavitev priložnosti za dijake; mag. Aleksandra Krumpak, projektna vodja ESERO Slovenija in strokovna sodelavka CŠOD, bo predstavila ESERO projekte v šolskem letu 2024/2025, s katerimi dijaki pridobivajo vpogled, znanje, veščine in prve praktične STE(A)M izkušnje z izvedbo mentoriranih medpredmetnih ESA/ESERO šolskih projektov v povezavi s sodobnimi vesoljskimi tehnologijami (praktična uporaba satelitov za boljše življenje na Zemlji; izdelava miniaturnih satelitov; razvoj veščin programiranja za vesoljske namene; idejne zasnove bivališč in reševanje izzivov življenja na Luni; Marsu in ostalih nebesnih telesih v našem osončju in izven; raziskuj, treniraj, prehranjuj se kot astronavt). Poudarjene bodo tudi priložnosti navezovanja stikov in sodelovanja s ključnimi potencialnimi delodajalci v Sloveniji in širše, ki nenehno iščejo nove, mlade sodelavce, ki dokončajo STE(A)M študijske naravoslovno-tehnične smeri.

Vir slike: Freepik

Vir besedila: Univerza v Ljubljani


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00