fbpx
Zaposlovanje mladih žensk

| Mentorice

Vabilo mentoricam k prijavi za sodelovanje v projektu»Kolegice«

    “Spoštovana kolegica, dovolite … “ ali pa “Spoštovane kolegice in kolegi” so pogosto stavki, s katerimi se med seboj naslavljajo stanovski posamezniki.
image001   
    V imenu Zavoda ZaM in Zavoda Nefiks vas vabimo, da postanete mentorice – kolegice mladim diplomantkam ali študentkam, ki bi nekoč rade delale na podobnih delovnih mestih, kot jih opravljate ve.  Če imate zaposlitev za nedoločen delovni čas in vsaj 5 let delovne dobe ste lahko ravno ve tiste, ki svoje dragocene izkušnje lahko prenašate na iskalke prve zaposlitve.
    
    Prijavite se lahko se tukaj.
    
    Eden izmed razlogov, da mlade posameznice težko najdejo zaposlitev je tudi ta, da ne poznajo dovolj sektorja v katerem bi rade delale in ne vedo, kaj vse je za opravljanje določene pozicije potrebno znati.
    
    Mentorstvo bo mladim posameznicam omogočilo enkratno priložnost »vpogleda« v določen poklic, prav tako pa tudi širitev ustrezne socialne mreže in možnosti pridobivanja konkretnega in ustreznega znanja za zaposlitev na željenem področju.  Morebitno sodelovanje od vas ne bi terjalo veliko časa (od ene do nekaj ur mesečno), mladim posameznicam pa bi pomenilo enkratno priložnost za ustrezno gradnjo kariere.
    
    Če se odločite za mentorstvo bo vaša vloga:
-    Mesečno srečevanje z izbrano mlado žensko, ki vsakič traja približno eno uro – za termin se dogovorita sami, srečujeta pa se predvidoma eno leto, razen v času dopustov in počitnic;
-    Na teh srečanjih svetujete mladi iskalki zaposlitve, kako zgarditi lastno kariero;
-    Podpis dogovora o sodelovanju z organizatorjem v katerem je opredeljono, da sodelujete v projektu kolegice in se zavezujete, da boste v njem sodelovali z izbrano osebo eno leto.

Po dogovoru pa tudi:
-    Udeležba na srečanjih skupine mladih iskalk zaposlitve – kot strokovna gostja;
-    Druge oblike sodelovanja.
    
    Projekt smo pričeli tako, da smo do konca decembra zbrali skupino 15 motiviranih deklet, ki so s pomočjo Zavoda Nefiks razvile svoj karierni plan, sedaj pa smo v fazi pridobivanja ustreznih mentoric, zato se obračamo na vas. Srečevanje z mladimi iskalkami zaposlitve se bo pričelo predvidoma v mesecu februarju 2013, trajalo pa bo predvidoma do decembra 2013, razen, če se bosta »kolegici« sami dogovorili drugače.
    
    »Kolegici« se bosta »našli« na podlagi želja mladih iskalk prve zaposlitve, pa tudi na podlagi vaših pričakovanj. Potrudili se bomo poiskati kolegici, ki bosta lahko optimalno sodelovali, razgovori pa bodo potekali individualno.
    
    
Mlade ženske so na trgu dela še posebaj ranljiva ciljna skupina. Različne statistične raziskave odkrivajo, da mlada dekleta zelo težko pridejo do ustrezne zaposlitve.  Mladina 2010, zadnja poglobljena raziskava mladih med 25 in 30 letom, potrjuje, da je situacija v zaposlovanju mladih še posebej kritična za ženske. Stopnja brezposelnosti diplomantk se je v zadnjem desetletju povečala iz 4,3 % na 17,8 % (pri moških pa (le) iz 2,8 % na 7,5 %).
image003  
    
    Pri delu z mladimi pa opažamo, da se je situacija v zadnjih treh letih še poslabšala, zato smo se na Zavodih Zam – zavod za mladino in na Zavodu Nefiks odločili za ukrepanje.
    
    
    Skupina deklet se bo prav tako dobivala na mesečnih sestankih, kjer bo medsebojno delila spoznanja in informacije, ki jih bodo pridobobile od mentoric in načrtovala morebitne dogodke, s katerimi bi lahko še bolj spodbudila lastno zaposljivost in zaposljivost drugih mladih žensk.
    
    Za vse iskalke prve zaposlitve, ki se bodo prijavile, bodo z Zavodom Nefiks podpisale dogovor, v katerem se bodo zavezale, da:
-    se bodo eno leto redno udeleževale srečanj skupine
-    bodo naredile karierni načrt
-    bodo svoje pridobljeno znanje beležile v e-Nefiks
-    se bodo redno dobivale z mentorico in po svojih močeh prinašale informacije

V zameno pa bodo dobile enkratno priložnost enoletnega sodelovanja z uveljavljeno in uspešno žensko - vami.

Zavod ZaM in Zavod Nefiks sta neprofitni mladinski organizaciji, ki svoje poslanstvo izpolnjujeta tako, da mladim pomagata do celostnega osebnostnega razvoja. Imata bogate izkušnje in veliko uspešno izvedenih projektov. Več o nas si lahko preberete tukaj:
www.talentiran.si
www.nefiks.si
www.zam.si

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00