fbpx Nefiks
Ponedeljek, 1 Marec 2021

O Zavodu Nefiks      Nefiks.si      Naše aktivnosti       Ponudba      English

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Na Zavodu Nefiks v sodelovanju z UKOM organiziramo projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije smo si namreč izbrali Stand - up.  Le tega vidimo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno. Izziv, kako presegati zgolj humor bomo uresničili z delavnicami, ki sledijo takoj za stand-up nastopom. V delavnici bodo tematike obravnavane strokovno in bodo odgovarjale na zagate s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, sodelovali pa bodo tudi mladi, ki so si sami ustvarili dostojne oblike dela.

VEČ O PROJEKTU.

Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«

Za boljši jutri

Včeraj je bil mednarodni dan dostojnega dela - kaj pa lahko za boljši jutri storimo danes?
Eden izmed najpomembnejših korakov pri preprečevanju prekarnega dela je poznavanje svojih pravic, postopkov in inštitucij, na katere se lahko obrnemo, ko potrebujemo pomoč. Na tej strani delimo mnoge koristne informacije, kadar pa ste v dvomih, pa lahko vedno pokukate v Zakon o delovnih razmerjih.

Beri dalje

Mednarodni dan dostojnega dela

Danes, 7. oktobra, je mednarodni dan dostojnega dela; dan ob katerem se združenja in gibanja za pravice delavcev po vsem svetu spomijo preteklih akcij in opozorijo na aktualne probleme delavcev v svojih državah. Prekarno delo, ki spada pod eno izmed oblik dela, ki delavce ne zagotavlja dostojnega načina preživljanja, je ena izmed najbolj perečih težav, najdemo pa jo lahko v najrazličnejših koncih sveta v različnih oblikah.

Beri dalje

Vsak ima pravico do počitka in sprostitve

Že na sredini 20. stoletja, 10. decembra 1948, je generalna skupščina Združenih narodov razglasila univerzalno deklaracijo človekovih pravic. Od takrat naprej je bila prevedena v več kot 500 jezikov in je splošno prepoznana kakor temeljni dokument določanja osnov človeškega dostojanstva in osnovnih pravic. Sestavlja jo 30 členov, ki urejajo različna področja človekovega javnega in zasebnega življenja, v svojem 23. členu se dotika tudi pravičnih pogojev dela.

Beri dalje

Cange the rules!

Tema letošnjega mednarodnega dneva dostojnega dela je spreminjanje pravil (Change the rules).
Tema se osredotoča na nepravičnost globalnega ekonomskega sistema, še vedno ključen problem pomanjkanja demokracije in delavskih pravic na nekaterih območjih na nekaterih območjih. Akcijo spremlja tudi #ChangeTheRules, ki ga lahko uporabite na družbenem omrežju Instagram.

Beri dalje

Lista držav z najslabšimi pogoji za delavce ...

... po ITUC (International Trade Union Corporation) Global Rights Indeksu za leto 2018.
Ali veš, v katerih državah na svetu so razmere za delavce najslabše? ITUC vsako leto naredi seznam. Spodaj so naštete države z najslabšimi delovnimi pogoji, ki so se na seznamu znašle na podlagi podatkov, zbranih od aprila prejšnjega leta do marca leta 2018.

Beri dalje

Šokantni rezultati #prekarnodelo

87 % držav na lestvicu ITUC Global Righst Indeksa za leto 2018 ne spoštuje pravice delavcev do stavkanja!
Šokantni rezultat je nastal na podlai raziskave International Union Trade Corporation; ta je med drugim ugotovila tudi, da so razmere najhujše v Afriki, na Bližnjem Vzhodu in ob Pacifiškem oceanu.

Beri dalje

Več prispevkov