fbpx Nefiks
Ponedeljek, 1 Marec 2021

O Zavodu Nefiks      Nefiks.si      Naše aktivnosti       Ponudba      English

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Na Zavodu Nefiks v sodelovanju z UKOM organiziramo projekt S smehom nad prekarno delo. Za glavni način komunikacije smo si namreč izbrali Stand - up.  Le tega vidimo kot način, kako zelo resno temo prekarnega dela mladim predstaviti veliko bolj sproščeno. Izziv, kako presegati zgolj humor bomo uresničili z delavnicami, ki sledijo takoj za stand-up nastopom. V delavnici bodo tematike obravnavane strokovno in bodo odgovarjale na zagate s katerimi se srečujejo mladi na trgu dela, sodelovali pa bodo tudi mladi, ki so si sami ustvarili dostojne oblike dela.

VEČ O PROJEKTU.

Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«

Ali veš, kaj je ITUC Global Rights Index?

AITUC je kratica za International Trade Union Corporation, ki vsako leto pripravi poročilo o razmerah na globalnem trgu dela na podlagi različnih indikatorjev, ki zaznamujejo stanje človekovih oz. delavskih pravic. Na lestvici od 1-5 je ocenjenih 142  držav (številka 1 zaznamuje najvišjo oceno, številka 5 pa najslabšo). Obdobje ocenjevanja razmer v državah poteka od aprila do marca, letošnje poročilo pa je bilo objavljeno za javnost 6. junija 2018.

Beri dalje

Zakaj so mladi tisti, ki se najpogosteje znajdejo v različnih oblikah prekarnega dela

Strokovnjaki  (Bradley, 2005, 2008; McDowell, 2010; Newmann, 1999; Willis, 1977) se strinjajo, da so mladi, ki šele vstopajo na trg dela, tisti, ki so najpogosteje izkoriščani kakor prekarni delavci; nepošteni pogoji dela so jim predtsavljeni kakor začasne oblike dela, začetniške pozicije, ki jim bodo omogočile preboj na trg dela (WalMart, 2013), vendar je resnica takšna, da se mnogim mladim status prekarnega delavca_ke podaljšuje leto za letom.

Beri dalje

Minimalna urna postavka 10,21€ (bruto) za preprečitev prekarnega dela?

Pravna fakulteta v Ljubljani in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo sta izvedla študijo, katere rezultati so pokazali padanje cen v panogah zaradi prevelike konkurence in premajhnega povpraševanja na trgu delovne sile. To pomeni, da nizke cene stroitev ogrožajo socialno varnost delavcev; kot rešitev je bila predlagana minimalna urna postavka, ki bi preprečevala zdrs delavcev v prekarno delo.

Beri dalje

Kdo so mladi, ki danes odpirajo s.p.-je?

V zadnjem desetletju lahko predvsem opazimo povečanje števila samostojnih podjetnikov s področij izobraževanja, informacijskih in komunikacijskih dejavnosti in finančnih in zavarovalniških dejavnosti; po drugi strani pa upada število samostojnih podjetnikov na področjih kmetijstva, rudarstva in predelovalne dejavnosti. Vedno več je tudi samostojnih podjetnikov med najvišje izobraženimi kadri.

Beri dalje

Več prispevkov