fbpx Nefiks
Četrtek, 26 November 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Nefiks karierne rešitve je projekt, ki ga izvajamo pri Zavodu Nefiks. Financiran je preko javnega razpisa “Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost”, sklop A – Regionalni projekti, vzhodna kohezijska regija, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Operacijo oziroma projekt financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Projekt mladim pomaga do vseživljenjske karierne pismenosti. Dosegamo jo z razvojem kompetenc in sposobnostjo vodenja lastne kariere, vključno z beleženjem neformalno pridobljenega znanja. Vsak udeleženec je sposoben kompetence ovrednotiti, nadgraditi in vnovčiti na trgu dela. Za mlade bomo izvedli izobraževalna sklopa z naslovoma: Manager družbenih omrežij in Samostojno na trg dela.

Manager druzbenih omrezij 200x200 Samostojno na trg dela 200x200

Na spletni strani z orodji za beleženje bomo organizirali kampanjo #mladiinkompetentni. Ta bo dvignila zavest o pomenu beleženja in o tem, da lahko kompetence za zaposlitev mladi razvijajo v mladinskem sektorju.

Za več informacij in vprašanja pišite na: karierne.resitve@nefiks.si

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


Tudi študentje imajo možnost, da postanejo samostojni podjetniki

A vendar ni tako enostavno. Do leta 2013 je veljalo, da lahko študent, ki se odloči za opravljanje samostojne dejavnosti, odpre tako imenovani študentski s.p.. Študentski s.p. je bil za študente zelo ugoden, saj so bili mesečni prispevki nekoliko nižji od navadnega s.p.. Podobno kakor popoldanski s.p. je bil tudi študentski s.p zgolj pogovorni izraz, brez podlage v zakonih in pravilnikih.

Beri dalje

Popoldanski s.p.

Popoldanski s.p. je pogovorni izraz, s katerim označujemo fizično osebo oziroma samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost. Ena izmed ključnih stvari pri popoldanskem podjetništvu je, da prispevkov za socialna zavarovanja ne plačuje sam, ampak je zavarovan iz drugega naslova.

Beri dalje

Čas nosečnosti je tisti, ki me je popeljal na pot podjetništva

Melita Rom je 24-letno dekle iz Trebnjega. Je velika ljubiteljica narave in zdravih navad, sicer pa je po poklicu in izobrazbi diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok. V začetku prejšnjega leta se ji je porodila ideja o izdelovanju naravne kozmetike za domačo uporabo, danes pa je v nastajanju lastna blagovna znamka naravne kozmetike pod imenom Herbelita. Z njo smo se pogovorili o njenih podjetniških začetkih, izzivih in viziji za naprej.

Beri dalje

Samostojno na trg dela v letu 2020

Pri prijavljanju projektov za leto in več vnaprej se poskušaš orientirati po številnih kazalnikih, a letošnjega stanja ni mogel napovedati nihče. To pa ni odvrnilo skupine 13 mladih, ki se kljub težkim razmeram na trgu, niso ustrašili ampak so se zadeve lotili na polno.

Beri dalje

Nasveti za varčevanje

Vsi se zavedamo, da je varčevati pametno, kajne? Toda ali ste kljub temu med tistimi, ki jim na koncu meseca ne ostane kaj dosti denarja? Eden izmed razlogov je lahko slabo finančno načrtovanje. V nadaljevanju predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste postali bolje upravljali s svojim proračunom in s tem tudi privarčevali. Zapomnite si, za varčevanje ni nikoli prezgodaj.

Beri dalje

Več prispevkov