fbpx Nefiks
Sreda, 3 Marec 2021

O Zavodu Nefiks      Nefiks.si      Naše aktivnosti       Ponudba      English

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Osebna dopolnilna dejavnost (ODD)

Osebno dopolnilno delo je oblika opravljanja dela preko vrednotnice, ali z drugimi besedami dokumenta, na podlagi katerega lahko opravljamo določena dela. Med dela, ki jih lahko prijavimo kot ODD lahko štejemo občasno pomoč v gospodinjstvu, nabiranje gozdnih sadežev in zelišč, ter izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti.

Osebna dopolnilna dejavnost lahko predstavlja dobrodošel dodatni zaslužek k rednim dohodkom, hkrati pa je lahko odlična priložnost za testiranje poslovne ideje posameznika, ki se lahko razvije v obetaven posel.

Beri dalje

Tudi študentje imajo možnost, da postanejo samostojni podjetniki

A vendar ni tako enostavno. Do leta 2013 je veljalo, da lahko študent, ki se odloči za opravljanje samostojne dejavnosti, odpre tako imenovani študentski s.p.. Študentski s.p. je bil za študente zelo ugoden, saj so bili mesečni prispevki nekoliko nižji od navadnega s.p.. Podobno kakor popoldanski s.p. je bil tudi študentski s.p zgolj pogovorni izraz, brez podlage v zakonih in pravilnikih.

Beri dalje

Dragica

Pravijo, da je družina temelj. Temelj česa? Temelj vsega. Temelj sveta, življenja, sreče, povezanosti, neprecenljivih trenutkov, podpore, varnosti. Zame je družina temelj vsega, saj vem, da iz nje črpam moč že od samega začetka. Zavedam pa se tudi, da sem jaz svoji družini, družina in zato je prav, da tudi jaz njim vračam vse. Svet, življenje, srečo, povezanost, neprecenljive trenutke, podporo in varnost. Trenutno predvsem varnosti.

Beri dalje

Popoldanski s.p.

Popoldanski s.p. je pogovorni izraz, s katerim označujemo fizično osebo oziroma samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost. Ena izmed ključnih stvari pri popoldanskem podjetništvu je, da prispevkov za socialna zavarovanja ne plačuje sam, ampak je zavarovan iz drugega naslova.

Beri dalje

Z načrtom do nove zaposlitve

Si v zadnjem času tudi ti bil deležen tople dobrodošlice na Zavodu za zaposlovanje? Naj te pomirimo, saj kljub vsemu stresu le to ni nujno konec tvoje sijajne kariere. Zate imamo nekaj nasvetov, kako se v času iskanja službe obraniš stresa in kmalu najdeš novo sanjsko delo.

Beri dalje

Čas nosečnosti je tisti, ki me je popeljal na pot podjetništva

Melita Rom je 24-letno dekle iz Trebnjega. Je velika ljubiteljica narave in zdravih navad, sicer pa je po poklicu in izobrazbi diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok. V začetku prejšnjega leta se ji je porodila ideja o izdelovanju naravne kozmetike za domačo uporabo, danes pa je v nastajanju lastna blagovna znamka naravne kozmetike pod imenom Herbelita. Z njo smo se pogovorili o njenih podjetniških začetkih, izzivih in viziji za naprej.

Beri dalje

Samostojno na trg dela v letu 2020

Pri prijavljanju projektov za leto in več vnaprej se poskušaš orientirati po številnih kazalnikih, a letošnjega stanja ni mogel napovedati nihče. To pa ni odvrnilo skupine 13 mladih, ki se kljub težkim razmeram na trgu, niso ustrašili ampak so se zadeve lotili na polno.

Beri dalje

Nasveti za varčevanje

Vsi se zavedamo, da je varčevati pametno, kajne? Toda ali ste kljub temu med tistimi, ki jim na koncu meseca ne ostane kaj dosti denarja? Eden izmed razlogov je lahko slabo finančno načrtovanje. V nadaljevanju predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste postali bolje upravljali s svojim proračunom in s tem tudi privarčevali. Zapomnite si, za varčevanje ni nikoli prezgodaj.

Beri dalje

Več prispevkov