Nefiks
Sreda, 18 Julij 2018

Želja za leto 2011: Postati talentiran ali talentirana!

Tokrat se je v blogu razpisala naša tutorka Anamarija Mežan. Poimenovala ga je Želja za leto 2011: Postati talentiran ali talentirana!  Vabljeni k branju ;)

Želja za leto 2011: Postati talentiran ali talentirana!

Če bi naredili raziskavo, katero je najpogostejše vprašanje v zadnjem mesecu leta, najbolj prazničnem mesecu, sem prepričana, da bi raziskave pokazale, da premočno vodi vprašanje Kakšne so tvoje želje v novem letu? Kaj si najbolj želiš?

In v tem potrošniškem svetu smo vedno bolj sramežljivi pri izražanju velikih materialnih želja. Ah, nič posebnega si ne želim … Samo, da bo zdravje …  Ja, skromnost je resda lepa čednost pa vendar. Kaj, če bi si zaželi nekaj velikega? Nekaj takega, kar si ne zaželi vsakdo, nekaj, česar tudi ne bomo dosegli tako zlahka. Ste za to? Jaz sem!

 

 

Torej, predlagam, da je naša želja za prihodnje leto takšna: V letu 2011 želim postati talentiran ali talentirana! Ampak, če si bomo to zaželeli, bomo morali tudi trdo delati, da to dosežemo. Ker to vendarle ni »taka lahka stvar«. Predlagam vam nekaj načinov, kako se vam to željo uresničite:

1. Naj ima vsak vaš korak smisel. No, včasih sledite go with the flow, vendarle ne prevečkrat.
2. Na področjih, s katerimi se ukvarjate, se vprašajte, kaj se tam naučite, kaj je tisto, kar ste s svojim delovanjem pridobili; torej, kaj je tisto,  kar znate.
3. Zapomnite si vsakega človeka, ki ga spoznate. Mogoče vam poznanstvo z njim nekoč pride prav.
4. Pametni zapisujejo, kaj so počeli.


Potem so tukaj še predlogi, ki so hitreje uresničljivi:

1. Dajte portal talentiran.si med svoje zavihke na internetu in tako ste že talentirani.
2. Pridružite se Nefiks tutorjem, ker s tem takoj pridobite status talentiranega ali talentirane.
3. Priskrbite si Nefiks in zapisujte vanj.
4. V nagradnih igrah si prislužite majico z napisom talentiran ali talentirana.

Vsakdo lahko postane talentiran. Talentiran v življenju, talentiran na področju svojega delovanja. Verjemite v to in se potrudite. No, najprej pa si seveda to zaželite. In taka je tudi moja želja vam: V letu 2011 vam želim, da postanete talentirani!

tutorka Anamarija Mežan

Novoletne zaobljube

No, pa so za nami - prazniki.

Z novim letom navadno pridejo tudi novoletne zaobljube - ki komaj čakajo uresničitve in so njih latsniki blazno motivirani, da tokrat pa res.

Ste jih že zapisali?

Tokrat bom res hodil-a v fitnes vsaj dvakrat na teden.
Tokrat bom res zmanjšal-a stroške za čokolado.
To leto bom res vse izpite naredil-a v roku.

Kaj pa če bi letos naredili malo drugače?

Recite si, da boste tokrat res vse, kar počnete v življenju, nekam zapisali (naš predlog, kam, je jasen, kajne? ;) )
In recite si, da boste tokrat pa res rekli šefu za priporočilo.

In tokrat boste res poiskali službo, ki bo v povezavi z vašimi interesi.
Že tutorka Ana vam je v blogu namignila, kako v novem letu postati talentirani. Vzemite njene nasvete kot novoletno darilo Nefiksa.

Kompetenc in Nefiks vpisov polno leto vam želim!

Tadeja

EVROPSKO LETO PROSTOVOLJSTVA

Tokratni blog je za vas napisala Nefiks tutorka Anamarija Mežan. V njej razpreda o evropskem letu prostovoljstva ... Vabljeni k branju!

Nefiks tutorji po naravni nismo negativci in ne mislimo sivo (kaj šele črno), vendar se vseeno ne moremo izogniti številnim razpravam današnjega časa, ko vse več ljudi govori o krizi vrednost in duha naše družbe ter o stiskah ljudi. Prepričana sem, da lahko ta svet rešita le dve stvari. No, rešimo ga lahko ljudje, če se bomo oprijeli teh dveh stvari in jima sledili. To sta vrednoti na katere prisegamo v Zavodu Nefiks. Kaj imam v mislih? V mislih imam neformalno znanje in prostovoljstvo.

Ja, neformalno znanje je znanje, ki ga tutorji poudarjamo do onemoglosti. Znanje, na katerem bo slej ko prej stal svet, kajti na neformalnem znanju bomo stali mi vsi, da bomo zaposljivi in zaposleni.

In kakšno delo opravljamo tutorji? Prostovoljno delo, mi smo prostovoljci. Tako delo te zelo malo stane in ti ob enem ogromno prinese. Posvetiš nekaj svojega časa nekomu in nečemu, pridobiš pa… Ko sem približno leto dni nazaj pisala, zakaj sem se odločila postati Nefiks tutorka, sem napisala tole: Vsak naš novi korak je v bistvu skupno načrtovanje, skupna odločitev. Čim več delavnic, seminarjev, projektov, predstavitev… Pri tem pa veliko novih prijateljev, poznanstev, izkušenj na področju organizacije, nastopanja, druženja, učenja sprejemanja kompromisov in drugačnih pogledov, neskončno veliko smeha in dobre volje na srečanjih…

Prav vsako prostovoljno delo ti prinese osebno zadovoljstvo, nova znanja, postaneš solidaren zaveš se, da si družbeno bitje, obkroženo z ljudmi, ki jih ne moraš kar odmisliti. In če bi vsi ljudje v naši družbi postali prostovoljci, bi to pridobili, s tem pa bi bilo prave krize, ki je danes med nami, konec.

Leto 2011 je evropsko leto prostovoljstva. Zato je to leto še toliko večja priložnost, da promoviramo prostovoljstvo in Nefiks tutorji to najlažje naredimo tako, da predstavimo naše delo. Ob tem pa lahko še praznujemo celo leto.

Postanite prostovoljci, postanite Nefiks tutorji! Če postanete prvo, še ne boste drugo; če pa postanete drugo, boste hkrati postali tudi prvo ;)

(Samo)zaposlitvena pismenost

Veste, kaj pomeni standardna klasifikacija dejavnosti, normirani stroški, amortizacija, poslovni načrt? Tudi jaz nisem - pred svojim novim projektom! ;)

Ena izmed rešitev za vse nas, mlade brez statusa in brez službe, je program za samozaposlitev pri Zavodu za zaposlovanje. Pogoj, da se vanj vključiš, je, da si prijavljen na Zavodu, program pa ti omogoča subvencijo, s katero lažje zaženeš lastno podjetje.


Seveda pa samozaposlitev ni primerna za vse – glede na moje izkušnje, mora nekdo, ki se odloči za svoje podjetje, poleg velike mere poguma in optimizma znati tudi:

  • najti informacije na uradih, internetu in vedeti koga in kaj vprašat;
  • se povezati z ostalimi podjetniki in se učiti iz njihovih napak
  • načrtovati, kaj bo počel
  • ves čas iskati nove priložnosti in stranke in nasploh večati svoj socialni kapital
  • in se stalno izpopolnjevati ter ne pustiti, da ga konkurenca prehiti.


Ko odpreš svoje podjetje, moraš seveda poznati tudi osnove podjetništva, obvladati davke, knjigovodstvo in računovodstvo (ali pa si najti dobrega računovodjo), se znati tržiti in še mnogo drugega. Pri tem so zelo koristna različna izobraževanja, informacije na spletnih straneh, podjetniki, ki jim je uspelo itd.

Res je, v današnjih časih je to mogoče za mlade tvegana odločitev in veliko podjetij propade že kmalu po začetku – po drugi strani pa: kdaj, če ne zdaj?

Formalno in neformalno na Hrvaškem

Tokratni blog ja za vas napisala tutorka Suzana Puhar - spregovorila je o nabiranju znanja na Hrvaškem. Vabljeni k branju ;)

 

Kot marsikaterega človeka, posebej pa še mlade, študente, tudi mene vleče na vse konce sveta. Sicer pravijo, da je doma najlepše, a tudi marsikje v tujini se najdejo izjemno čudoviti kotički. Tako sem letos izkoristila možnost študijske izmenjave in se odpravila v bližnji Zagreb. Že v prijavi pa sem napisala, da bi, poleg študija v tujini, tam rada prišla v stik s kakimi prostovoljci. Za enkrat lokalnih prostovoljcev sicer še nisem spoznala, ampak – saj sem skoraj komaj prišla.

In kaj je torej na študijski izmenjavi lahko neformalnega, se vprašate?

Poleg hrvaškega jezika (ki je sicer podoben slovenščini, ampak ko treba kaj povedati, pa kar zablokiram) se počasi učim tudi druge (hvala se reče v kitajščini »sie sie«, v poljščini pozdraviš s »češč«, v romunščini pa sta leva »stönga« in desna »drapta« (vse fonetični zapis, op.p.)).


Od neformalnega znanja nabiram tudi kompetence iz fotografije. Čisto enostavno – pogovarjaš se in sprašuješ ljudi, ki o tem vedo več kot veš ti sam. Po enem tednu je moje znanje o fotografiji veliko boljše kot prej. Ja, saj so knjige, bi lahko že prej kaj brala o tem … Ma ja! Sem pač tak človek, ki se največ nauči, če nekaj dejansko poskusi narediti.

Ko bom velika, bom ...

Tokratni blog je za vas napisala Tadeja Mesojedec, vodja projekta Socialni inovatorji prihodnosti in skorajšnja diplomantka novinarstva, ki še vedno malo zanika, »da se je našla«. Prijetno branje ;)

Ko bom velika bom … vedela vse o socialnem podjetništvu

Seznam opravljenih raziskav:

raziskava gozdnih (ne)poti pri babici, 
raziskava lokalov, ki imajo največ obiskovalcev med polnočjo in peto zjutraj,
raziskava študijske literature o novinarstvu, 
raziskava medicinski dosežkov, 
raziskava, kaj pomeni biti zaljubljen, 
raziskava, kaj bom, ko bom

Želja po novem in ambicija odkriti svet me je od novinarstva pred kratkim malo odpeljala v svet socialnega podjetništva. V njem sem se verjetno kar dobro znašla, ker je odlična sinergija mojih podjetniških ambicij in inovativnosti in nevladnega sektorja, v katerem že celo življenje veselo prostovoljno stopicljam.

Že nekaj let se s socialnim podjetništvom srečujem v mednarodni mreži IRENE.T, od januarja pa sem v svet socialnih inovacij stopila tudi s projektom Socialni inovatorji prihodnosti na Društvu mladinski ceh. Sedaj raziskujem in raziskujem in se učim in tipkam … Od kompetenčnega modela socialnega podjetnika do tem usposabljanj do poročil. Zraven pa še kakšna kava in klepet – morda tudi s tabo!

In čeprav sem se kar malo branila redne zaposlitve, sem sedaj tista, ki bo mladim, ki še nikoli niso bili zaposleni, pomagala odkriti njihove talente in spodbuditi ambicije za socialno podjetništvo. Skupaj s partnerji SKUP in Kadis 2002 ustanavljamo inkubator socialnega podjetništva, ki bo poleg usposabljanja za socialne podjetnike ponujal tudi prostor in vso podporo pri delovanju socialnih podjetij – jap, prav sumiš, brezplačno! In ker verjamem, da ste talentirani najbolj talentirani za inovativne ideje, se morda tudi kateri izmed bralcev odzove na moje pisarije.

 

Tadeja Mesojedec
vodja projekta Socialni inovatorji prihodnosti in skorajšnja diplomantka novinarstva, ki še vedno malo zanika, »da se je našla«

Več prispevkov