Nefiks
Torek, 19 Marec 2019

Slovenijaaaaaa, gre na faks!!!!

Če bi obstajal faks za države, bi bila naša letos najbrž brucka.  Recimo, da bi bila takšna povprečna prijetna blond deklica s pegicami, ki bi si na faksu najbrž izbrala kaj družnboslovnega. Morda bi izbrala celo kaj s seznama tehnike, pedagoških ved ali zdravstva – kot je to v zadnjem času pri nas moderno.  Tisti bolj »moderni raziskovalci« družbe bi jo uvrstli v generacijo y ali z in ji pripisali vse mogoče individualistične težnje ob vstopu na trg dela. Strogi profesorji bi jo posedli v prenatrpane predavalnice fakultete, jo opomnili, da mora kritično razmišljati, ob enem pa ji prijazno namignili, katere dele (njihove) knjige je potrebno na kolokviju znati na pamet.  Opremljena z vsemi mogočimi informacijami o izpitih, urnikih, knjižnjicah, fotokopiranju, bonih, mesečnih vozovnicah bi se ob koncu dneva, utrujeno sesedla pod težo odločitve,  na kateri bruc party naj se odpravi ...

Prijetni, pridni blond deklici bi se najbrž posvetilo, da je kar naenkrat sama odgovorna zase! Prvič in resno! Morda tega še ne bi dojela v celoti in bi tovrstne misli pregnala s slušalkami v ušesih ob Lady Gaga ali kakšnem pomirjujoče hudem metal komadu – ampak, recimo, da je naša Slovenija pametna punca in bi se resno vprašala: »Helooow, pa kako naj se odločim??? Za izbirne predmete, za dodatne aktivnosti, za žur, za lajf?!«

Ljudje, z precejšnjim občutkom za dramo (in morda malo manjšim občutkom za verodostojnost predstavljenih statistik) so na youtube že pred časom obesili zanimive spodbude za razmišljanje: http://www.youtube.com/watch?v=ECDZbrzkTxk – in bruci, znašli ste se pred veliki izzivi! Receptov ni (več)! Zato vas resno in lepo prosim! Razmišljajte! Zase in za Slovenijo!

Potovanje talentiranih

Kako smo talentirani osvajali Italijo, zakaj ne maramo Trenitalie in kakšen je italijanski zajtrk ...

Načrtovati pot na italijanski jug, rezervirati hostle, kupiti karte pri Trenitalii, zbrati pravo ekipo talentiranih … How hard can it be?

S prihodom v Rim se izzivi šele začnejo: iskanje hostla, čakanje na železniških postajah, tovorjenje prtljage skozi množice turistov, hitra hrana in draga kava … Zakaj bi se nekdo sploh spuščal v to?

Zakaj? Ker življenje ni le faks, delo, TV in Farmville - lahko je tudi sončni zahod nad Potenzo, gore smeha ob učenju italijanščine (zdaj znamo vsi naročiti kavo z mlekom in metin čaj, še vedno pa nismo prepričani, ali je »prosim« prego ali brego), prebujanje s kapučinom in rogljičkom, prava napolitanska pica, afterparty v Ljubljani s projekcijo slik in kuhanjem paste ter nalezljiva pozitivna energija, ki je tudi predzadnji dan ne zmanjka- in ki ti pomaga, da hitreje tečeš z napačnega vlaka (ki gre v Milano namesto v Potenzo) ter lažje preneseš turbulenco na letalu v kombinaciji s strah vzbujajočo stevardeso. 

Zato! Pa čeprav se vrneš  s prazno denarnico, v umazanih kavbojkah (ker čistih oblačil pač zmanjka) in do konca izčrpan!

In zato, ker se ti bo obraz vedno razlezel v nasmešek, če bo kdo omenil Kolosej, Neapelj, Trenitalio in metin čaj!

Podjetni petek skozi oči udeleženke Tine

Tokratni blog je prišel izpod peresa naše tutorke Tine Kavčič, ki se je udeležila Podjetnega petka v Hidrii. Preberite, kako ga je doživljala.

Podjetni petek v Hidrii

Ni ga bolj idealnega dne kot je deževni za oditi na Podjetni petek! Eden za drugim smo se zbrali v Spodnji Idriji v menzi podjetja Hidria in posrkali prvo kavico. Polnih pričakovanj nas je Tanja Kenda, direktorica za razvoj in oblikovanje ključnih kadrov, odpeljala proti sejni sobi, kjer smo preživeli lep del Podjetnega petka.Najprej smo se predstavili eden drugemu, si pogledali Hidriin promo video ali telenovelo v malem ter slišali nekaj več o podjetju, njihovih produktih, vrednotah, zaposlenih. Nato sta Helena Pregelj Tušar in novopečeno zaposlen v Hidrii, Darjan Lapanje, delila z nami, kako sta prišla od študenta do zaposlenega v Hidrii. Povedala sta nam nekaj več o korporativni identiteti Hidrie in o odnosih z javnostmi. Pripravila sta nam zabaven prikaz, kako pomembna je komunikacija v podjetju, skupaj pa smo tudi reševali izziv, s katerim bi kot zaposleni v Hidrii lahko bili soočeni.

Martina Miklavčič Šumanski nam je predstavila bistvo vseživljenjskega učenja. Da bomo lažje ohranjali motivacijo in v opomin, da se je potrebno za uspeh truditi na vsakem koraku, je z nami delila anekdoto o indijskih slonih, ki jih kot male naučijo, da se nikoli ne trudijo, vsakemu izmed nas pa tudi podarila mali obesek v obliki slončka.

O inovacijah v podjetju smo se pogovarjali s Tanjo Mohorič. Poudarila je pomemben dejavnik pri iskanju inovacij, namreč, da mora inovator imeti znanja s 100 in 1 področja, da lahko razvija najboljše produkte. Skupaj smo iskali še ostale dejavnike, ki so potrebni, da smo ljudje neprestano inovativni, kreativni in na sploh delavni in eden izmed nas si je prislužil knjigo.

Spoznali smo se tudi z mladim raziskovalcem Davidom Vegljem, ki je v lanskem letu diplomiral in si z diplomo prislužil nagrado s stani Hidrie. Videli smo, da v Hidrii resnično veliko dajo na visoko izobražen kader in v sodelovanju s posameznikom krojijo njegovo izobrazbeno pot.

V spremstvu Andrejke Rupnik smo si ogledali proizvodnjo. Sledilo je kosilo (stara dobra pica nikoli ne razočara), sproščen pogovor in hitro polnjenje baterij še za zadnje dejavnosti podjetnega petka.

Na koncu smo se z organizatorkami še pomenili, kako napisati življenjepis ali prijavo na delo, da smo pri delodajalcu hitreje opaženi, strnili smo vtise celotnega dne in se soglasno odločili, da je Podjetni petek enostavno ZAKON! No, pa brez skupnega fotografiranja tudi ne gre!

Želja za leto 2011: Postati talentiran ali talentirana!

Tokrat se je v blogu razpisala naša tutorka Anamarija Mežan. Poimenovala ga je Želja za leto 2011: Postati talentiran ali talentirana!  Vabljeni k branju ;)

Želja za leto 2011: Postati talentiran ali talentirana!

Če bi naredili raziskavo, katero je najpogostejše vprašanje v zadnjem mesecu leta, najbolj prazničnem mesecu, sem prepričana, da bi raziskave pokazale, da premočno vodi vprašanje Kakšne so tvoje želje v novem letu? Kaj si najbolj želiš?

In v tem potrošniškem svetu smo vedno bolj sramežljivi pri izražanju velikih materialnih želja. Ah, nič posebnega si ne želim … Samo, da bo zdravje …  Ja, skromnost je resda lepa čednost pa vendar. Kaj, če bi si zaželi nekaj velikega? Nekaj takega, kar si ne zaželi vsakdo, nekaj, česar tudi ne bomo dosegli tako zlahka. Ste za to? Jaz sem!

 

 

Torej, predlagam, da je naša želja za prihodnje leto takšna: V letu 2011 želim postati talentiran ali talentirana! Ampak, če si bomo to zaželeli, bomo morali tudi trdo delati, da to dosežemo. Ker to vendarle ni »taka lahka stvar«. Predlagam vam nekaj načinov, kako se vam to željo uresničite:

1. Naj ima vsak vaš korak smisel. No, včasih sledite go with the flow, vendarle ne prevečkrat.
2. Na področjih, s katerimi se ukvarjate, se vprašajte, kaj se tam naučite, kaj je tisto, kar ste s svojim delovanjem pridobili; torej, kaj je tisto,  kar znate.
3. Zapomnite si vsakega človeka, ki ga spoznate. Mogoče vam poznanstvo z njim nekoč pride prav.
4. Pametni zapisujejo, kaj so počeli.


Potem so tukaj še predlogi, ki so hitreje uresničljivi:

1. Dajte portal talentiran.si med svoje zavihke na internetu in tako ste že talentirani.
2. Pridružite se Nefiks tutorjem, ker s tem takoj pridobite status talentiranega ali talentirane.
3. Priskrbite si Nefiks in zapisujte vanj.
4. V nagradnih igrah si prislužite majico z napisom talentiran ali talentirana.

Vsakdo lahko postane talentiran. Talentiran v življenju, talentiran na področju svojega delovanja. Verjemite v to in se potrudite. No, najprej pa si seveda to zaželite. In taka je tudi moja želja vam: V letu 2011 vam želim, da postanete talentirani!

tutorka Anamarija Mežan

Novoletne zaobljube

No, pa so za nami - prazniki.

Z novim letom navadno pridejo tudi novoletne zaobljube - ki komaj čakajo uresničitve in so njih latsniki blazno motivirani, da tokrat pa res.

Ste jih že zapisali?

Tokrat bom res hodil-a v fitnes vsaj dvakrat na teden.
Tokrat bom res zmanjšal-a stroške za čokolado.
To leto bom res vse izpite naredil-a v roku.

Kaj pa če bi letos naredili malo drugače?

Recite si, da boste tokrat res vse, kar počnete v življenju, nekam zapisali (naš predlog, kam, je jasen, kajne? ;) )
In recite si, da boste tokrat pa res rekli šefu za priporočilo.

In tokrat boste res poiskali službo, ki bo v povezavi z vašimi interesi.
Že tutorka Ana vam je v blogu namignila, kako v novem letu postati talentirani. Vzemite njene nasvete kot novoletno darilo Nefiksa.

Kompetenc in Nefiks vpisov polno leto vam želim!

Tadeja

EVROPSKO LETO PROSTOVOLJSTVA

Tokratni blog je za vas napisala Nefiks tutorka Anamarija Mežan. V njej razpreda o evropskem letu prostovoljstva ... Vabljeni k branju!

Nefiks tutorji po naravni nismo negativci in ne mislimo sivo (kaj šele črno), vendar se vseeno ne moremo izogniti številnim razpravam današnjega časa, ko vse več ljudi govori o krizi vrednost in duha naše družbe ter o stiskah ljudi. Prepričana sem, da lahko ta svet rešita le dve stvari. No, rešimo ga lahko ljudje, če se bomo oprijeli teh dveh stvari in jima sledili. To sta vrednoti na katere prisegamo v Zavodu Nefiks. Kaj imam v mislih? V mislih imam neformalno znanje in prostovoljstvo.

Ja, neformalno znanje je znanje, ki ga tutorji poudarjamo do onemoglosti. Znanje, na katerem bo slej ko prej stal svet, kajti na neformalnem znanju bomo stali mi vsi, da bomo zaposljivi in zaposleni.

In kakšno delo opravljamo tutorji? Prostovoljno delo, mi smo prostovoljci. Tako delo te zelo malo stane in ti ob enem ogromno prinese. Posvetiš nekaj svojega časa nekomu in nečemu, pridobiš pa… Ko sem približno leto dni nazaj pisala, zakaj sem se odločila postati Nefiks tutorka, sem napisala tole: Vsak naš novi korak je v bistvu skupno načrtovanje, skupna odločitev. Čim več delavnic, seminarjev, projektov, predstavitev… Pri tem pa veliko novih prijateljev, poznanstev, izkušenj na področju organizacije, nastopanja, druženja, učenja sprejemanja kompromisov in drugačnih pogledov, neskončno veliko smeha in dobre volje na srečanjih…

Prav vsako prostovoljno delo ti prinese osebno zadovoljstvo, nova znanja, postaneš solidaren zaveš se, da si družbeno bitje, obkroženo z ljudmi, ki jih ne moraš kar odmisliti. In če bi vsi ljudje v naši družbi postali prostovoljci, bi to pridobili, s tem pa bi bilo prave krize, ki je danes med nami, konec.

Leto 2011 je evropsko leto prostovoljstva. Zato je to leto še toliko večja priložnost, da promoviramo prostovoljstvo in Nefiks tutorji to najlažje naredimo tako, da predstavimo naše delo. Ob tem pa lahko še praznujemo celo leto.

Postanite prostovoljci, postanite Nefiks tutorji! Če postanete prvo, še ne boste drugo; če pa postanete drugo, boste hkrati postali tudi prvo ;)

Več prispevkov